Heat Stroke

Wel  eens de temperatuur opgenomen van een kikker? Waarschijnlijk niet. Je zult trouwens verrast zijn.  De thermometer zou op een koude dag iets heel anders aangeven dan op een zomerse dag in Juli. Kikkers zijn namelijk, net als hagedissen, slangen, vissen, krokodillen en nog veel meer dieren  niet in staat om hun lichaamstemperatuur constant te houden. Hoe kouder het is, hoe lager hun temperatuur. En hoe lager de lichaamstemperatuur, hoe minder actief ze zijn. In de winter is de temperatuur van deze koudbloedige dieren zo laag geworden dat ze maar in winterslaap gaan. Wachten tot het voorjaar ze weer opwarmt.

20160156aed7b65aa3e.jpgZoogdieren hebben het beter voor elkaar.  Of het nu warm of koud is, de lichaamstemperatuur van deze warmbloedige dieren is constant ergens rond de 38 graden.  Zelfs als het in de winter streng vriest zullen herten, konijnen, vossen, mollen, eekhoorntjes, spitsmuizen,  en noem maar op dezelfde temperatuur hebben als in de zomer. Handig, kunnen ze ook actief zijn als het koud is.

Met warmte hebben warmbloedige dieren overigens meer moeite. Transpireren is een manier om wat warmte kwijt te raken, maar erg effectief is dat niet. Met een behaarde huid gaat dat bovendien lastig. Het gevolg is dat wanneer het erg warm is, de lichaamstemperatuur kan gaan stijgen. En als de lichaamstemperatuur te hoog wordt kan er ernstige schade aan het lichaam ontstaan. In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 10 jaar 500 kinderen overleden aan “Heat Stroke”. Bijna allemaal in afgesloten auto’s. Hoeveel huisdieren het leven gelaten hebben in een auto in de zon weet ik niet, maar ik vermoed dat het een veelvoud hiervan is. En laat je niet wijsmaken dat een raampje open laten helpt!

Cris van der Meiden

Delen via: Share on Facebook
Facebook
0