Bravecto onveilig?

bravecto_products-1170x563De afgelopen tijd duiken er op de sociale media af en toe waarschuwingen op voor het gebruik van het antivlooienmiddel Bravecto®. Het consumentenprogramma Radar heeft er afgelopen week aandacht aan geschonken. Bravecto zou een onveilig middel zijn en er zouden inmiddels zelfs al honden aan zijn overleden. De herkomst van deze berichten is onduidelijk, maar ze zorgen wel voor veel ongerustheid bij hondeneigenaren. Begrijpelijk. Bravecto® is een antivlooienmiddel dat veel gebruikt wordt en de veiligheid dient natuurlijk voorop te staan.

Fluranaler, de werkzame stof in Bravecto® is, zoals alle geregistreerde diergeneesmiddelen in ons land, uitgebreid onderzocht voordat het is toegelaten op de Nederlandse markt.  De mogelijke bijwerkingen van het middel zijn vermeld op de bijsluiter. Deze meldt dat bij enkele honden “lichte en kortdurende diarree, braken, gebrek aan eetlust en kwijlen” werd gezien.  De frequentie van voorkomen van deze bijwerkingen wordt door de FDA, het Amerikaans Geneesmiddelenagentschap, beschreven als “zeldzaam”. In geen van de wetenschappelijk experimenten is iets gebleken van de ernstige bijwerkingen die op dit moment op internet en in de sociale media, de ronde doen. Alle gemelde bijwerkingen zijn mild en van voorbijgaande aard.

Dit, samen met de onduidelijke en oncontroleerbare herkomst van deze verhalen, maakt dat ze in onze ogen niet serieus te nemen zijn en als misleidende informatie dienen te worden beschouwd. Het leidt tot onnodige bezorgdheid bij eigenaren van honden en katten. Bravecto® is een efficiënt en veilig middel tegen vlooien en teken bij de hond en de kat dat wij zullen blijven voorschrijven. Voor meer informatie kunt u kijken op www.bravectofacts.com.

Cris van der Meiden

Delen via: Share on Facebook
Facebook
0