Laat je niks wijsmaken!

In de top drie van medische ontdekkingen staat zonder twijfel het vaccineren of inenten. Het principe is eenvoudig: neem de verwekker van een besmettelijke ziekte, maak hem onschadelijk maar niet helemaal stuk en spuit hem in bij een mens of een dier. Als reactie zullen er antistoffen gevormd worden die er voor zorgen dat de bacterie of het virus het gevaccineerde dier niet meer ziek kan maken.

Zo eenvoudig als het principe is, zo ingewikkeld is de uitvoering. Vele jaren van onderzoek, ontelbare experimenten en heel veel geld zijn nodig voor het ontwikkelen van een vaccin dat effectief en veilig is. 

Wat wel weer eenvoudig is, is het beredeneren dat vaccineren, overbodig, eigenlijk slecht is en dat je dat dus ook niet moet doen: “Je moet wel gek zijn om iets wat gezonde mensen ziek maakt in te gaan spuiten bij je kind”, hoorde ik een tijdje geleden een “antivaccinatiemoeder” bij Jeroen Pauw aan tafel beweren. “Zo hou je de ziekte juist in stand”. Tsja, dat al die artsen en wetenschappers daar nou niet aan gedacht hebben.

In de diergeneeskunde komen we het ook regelmatig tegen, eigenaren van een hond of kat die, om wat voor reden dan ook, hun huisdier niet in laten enten.  Soms omdat getwijfeld wordt aan de noodzaak, soms uit zuinigheid maar ook regelmatig omdat het simpelweg vergeten wordt. Bijvoorbeeld de hond Balou.

Balou was een 4 maanden oude pup die bij ons kwam vanwege aanhoudend braken en diarree. En Balou voelde zich ziek, heel erg ziek. Na ruim een week gevochten te hebben voor zijn leven is Balou dood gegaan. Dood gegaan aan leptospirose. En weet je wat dit geval extra treurig maakt? Balou had helemaal geen leptospirose hoeven krijgen! Het is één van de ziektes waar we een effectief vaccin tegen hebben. Net als tegen parvo, distemper en nog een paar andere, vaak dodelijke, infectieziekten bij honden.

Laatst las ik dat er nog maar één land in de wereld is waar nog poliomyelitis, een ernstige hersenziekte bij mensen, voorkomt. En de verwachting is dat binnen enkele jaren polio volledig uitgebannen zal zijn uit de wereld. En weet je hoe dat geweldige resultaat bereikt is? Juist. Door een jarenlang wereldwijd vaccinatieprogramma.

Voor leptospirose en vele andere infectieziekten bij honden en katten is dat moment nog heel ver weg. Maar gelukkig beschikken we over effectieve en veilige vaccins waarmee we onze huisdieren kunnen beschermen tegen deze ziekten. Laat je niks wijsmaken.  Overleg met je dierenarts over het vaccinatieschema dat voor jouw hond of kat het meest geschikt is. 

Cris van der Meiden

 

 

Delen via: Share on facebook
Facebook
0